SCDL Iernut
english version Emglish version






     Proiecte de cercetare > Proiect ADER - 2020   home pageproduseharta site



PROIECT ADER 2020
P.S.: 1.1.12 - ETAPA I - 2011
"Diversificarea  sortimentului  legumicol  prin introducerea în cultură a unor specii mai puţin cultivate (Rheum rhabarbarum –revent),  din  diverse  zone  ale  lumii  (Tragopogon  porrifolius – scorţonera), din flora spontană (Allium ursinum – leurdă, Armoracia rusticana – hrean, Ornithogalum umbelatum –
ceapa ciorii), tolerante la stresul termo-hidric"

SCDL Iernut

Parteneri:

  • I.C.D.L.F. VIDRA
  • S.C.D.L. BACAU
  • S.C.D.L. BUZAU

ADER 2020 – 1.1.12 -2011

  1. Obiectivul proiectului: Adaptarea tehnologiilor de cultura a plantelor si de cresterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbarilor climatice.
    Obiectivul specific: Metode de inventariere, monitorizare, protectie, ameliorare si utilizare durabila a resurselor naturale ale agroecosistemelor (sol, apa, clima, resurse genetice vegetale si animale).
  2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului: Identificarea de specii legumicole autohtone şi alohtone aclimatizate, tolerante la stresul hidro-termic provenite din areale de origine sau cultură, proxime arealului temperat continental excesiv. Ghiduri de bune practici agricole şi de mediu; tehnologii cadru de cultură.

  3. Obiectivul fazei: FAZA 1 - Studiu de caz - Cercetări vizând identificarea genotipurilor în areale legumicole specifice

  4. Activităţi preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
Nr.
crt
Parteneri/ acronim Activităţi
1 CO – SCDL IERNUT Activitate 1.1 Identificarea genotipurilor în zona Transilvaniei
2 P1 – ICDLF VIDRA Activitate 1.2 Identificarea genotipurilor în zona de sud
3 P2 – SCDL BACAU Activitate 1.3 Identificarea genotipurilor în zona Moldovei
4 P3 – SCDL BUZAU Activitate 1.4 Identificarea genotipurilor în zona Munteniei

S.C.D.L. IERNUT are în studiu:

leurda
revent
scortonera
hrean
ceapa ciorii

CO – S.C.D.L. IERNUT – Activitate 1.1 -Identificarea genotipurilor în zona Transilvaniei

Solul din bazinul legumicol se caracterizeză printr-un conţinut ridicat în argilă fiind un sol de tip argilo-iluvial (preluvosol), cu conţinutul în humus stabil de până la 3%, raportul C/N 10%, iar M.O. 2-2,5%.
Aprovizionarea cu elemente nutritive este medie, conţinutul în N fiind cuprins între 1 şi 3 mg/100 g sol, cel de fosfor între 1 şi 1,5 mg/100 g sol, potasiul între 2 şi 15 mg/100 g sol, calciul variază între 16 şi 40 mg, la 100 g sol şi magneziul între 4,8 şi 7,2 mg/100 g sol. Concentraţia în săruri este variabilă între 0,03 şi 0,07.
Reacţia solului este uşor acidă spre neutră, pH = 6,3-7.
Solul pe care se cultivă legumele, pe lângă o fertilitate ridicată, conţinut mare de humus, trebuie să fie uşor, afânat, reavăn, cu reacţie uşor acidă (pH între 6 şi 7).
Clima este de tip continental, cu veri potrivit de calde, cu ierni moderate reci, cu treceri destul de bruşte de la un anotimp la altul.

Leurda – Allium ursinum:


„adăugată lângă orice aliment leurda îl transformă în medicament” – numită şi usturoiţă este cunoscută ca leac din timpuri imemoriale.
Dacii o numeau AIURDA şi o foloseau pentru bolile rinichilor ca depurativ.
Având proprietăţi asemănătoare usturoiului, leurda este folosită ca detoxifiant de primăvară, pentru curăţarea sângelui a plămânilor şi a tractului digestiv.

Revent – Rheum rhabarbarum
„o legumă specifică ardealului”.

Peţiolul reventului are un gust acrişor ce conţine: 1,2 - 2,2 % glucide, acizi organici, lactic, molic, oxalic şi 0,5% substanţe proteice. Conţine vitamina C 10-15 mg/100 g produs proaspăt şi săruri minerale K, Ca.

Pentru aceste considerente se foloseşte cu mare succes în arta culinară în prepararea tartelor, checurilor, compoturilor şi chiar a gemurilor.

P1 – ICDLF VIDRA – Activitate 1.2 - Identificarea genotipurilor în zona de sud

Caracteristicile chimice ale solului brun-roşcat, sub tehnologii şi culturi diferite, determinate pe stratul 0-20 cm, au următoarele valori: pH 6,89-6,90, conţinutul în humus 1,50-1,56%, azot total 0,09-0,12%, fosfor mobil 90-106 ppm, potasiu mobil 232-261 ppm.
Climatul zonei în care este ampasat institutul este temperat continental, cu nuanţe excesive, caracterizat prin ierni aspre, veri călduroase, cu arşiţă, media multianuală a lunii celei mai calde este de 21,8 grade C.

HREANUL – Armoracia rusticana

Hreanul este o legumă perenă, de la care se consumă pulpa albă cu gust foarte picant cu multiple întrebuinţări în arta culinară. Este cultivat şi ca plantă medicinală. El poate fi folosit în stare proaspătă precum şi la prepararea unor sosuri picante în amestec cu unele salate sau în amestec cu miere de albine.
Din punct de vedere al condiţiilor pedoclimatice zona Vidra corespunde într-o mare măsură cerinţelor hreanului.
Hreanul preferă soluri cu textură mijlocie, argilo-nisipoase. Pe solurile prea uşoare sau nisipoase, rădăcinile se lignifică şi sunt de calitate inferioară, iar pe cele grele se ramifică puternic şi se scot greu. În zona Vidra care se caracterizează prin soluri grele rădăcina hreanului se ramifică, de aceea în lunile iunie şi august se aplică copcitul ramificaţiilor.

Pentru înfiinţarea experienţei au fost confecţionaţi butaţi dintr-o populaţie locală existentă în zona Vidra.
Butaşii au fost realizaţi din ramificaţiile rădăcinilor şi au avut o lungime de 15cm şi grosimea de 1-2cm. Când s-a făcut detaşarea butaşilor aceştia au fost tăiaţi oblic la partea inferioară, în vederea respectării polarităţii la plantare. De asemenea au fost înlăturaţi mugurii dorminzi existenţi pe rădăcini prin frecarea acestora cu o cârpă aspră fără a distruge epiderma. Pe fiecare butaşi au fost lăsaţi numai mugurii de la extremităţi. Peste iarnă butaşii se vor păstra stratificaţi în nisip.

P2 – S.C.D.L. BACAU – Activitate 1.3 -Identificarea genotipurilor în zona Moldovei

S.C.D.L. BACAU au in studiu: revent, leurda, scortonera si hrean, dar se remarca zona prin scortonera alba (barba caprei). Se cultivă pentru rădăcinile sale care se mănâncă prăjite sau fierte.
Se consumă şi frunzele din rozetă pentru asezonarea unor salate.
Conţinutul în inulină, face din salsifis o legumă apreciată în hrana diabeticilor.
Ca legumă-medicament, are efect pozitiv în ameliorarea asteniilor, hematozelor şi reumatismului.

SALSIFISUL - Tragopogon porrifolius L

Salsifisul este o plantă de origine europeană, crescând spontan pe terenuri calcaroase (fâneţe, coline).


Salsifisul este o plantă bienală, cu flori bleu sau roz, care apar în al doilea an în perioada iunie-iulie.

Sunt însă multe plante care formează tulpini florifere şi flori încă din primul an, aceasta ducând la deprecierea calitativă a rădăcinilor care devin fibroase, lemnificate.

P3 – S.C.D.L. BUZAU – Activitate 1.4 Identificarea genotipurilor în zona Munteniei

S.C.D.L. BUZAU: hrean si revent.

Hreanul – Armoracia rusticana:

folosit in scopuri alimentare, dietetice, condimentare si legumicole; de la hrean se folosesc radacinile, frunzele si florile.
Radacina de hrean este bogata in vitamina C (70-80mg/100g radacina), in minerale indispensabile organismului uman, precum fier, magneziu, potasiu si calciu.

Mirosul intepator al radacinii se datoreaza sulfurii de alil, o substanta prezenta in usturoi si in ceapa care impiedica formarea mucegaiurilor, de aceea se foloseste la muraturi ca si conservant.

Radacina mai contine: triglicozizi sulfurati-izotiocianati, enzime, acizi minerali, glucide complexe, monozaharide, aminoacizi, vitamine (carotenoizi, vitamina B2, vitamina B1 si vitamina C) si substante fitoncide.

REVENT - Rheum palmatum

Toate partile plantei sunt utilizate in diferite scopuri: petiolul frunzelor din care se prepara sucuri racoritoare, dulceata, marmelada, peltea, compot; frunzele tinere sunt consumate in stare proaspata ca si cele de macris, iar dupa recoltarea petiolului sunt utilizate in hrana animalelor; rizomii sunt folositi ca laxativ, antifluogistic si homeostatic in tratamentul constipatiei, in rani superficiale si pentru calmarea arsurilor.

Este folosit de asemenea ca si insecticid in culturile ecologice. Trebuie evitat consumul limbului frunzei, al caror continut ridicat de acid oxalic este periculos.

ADER 2020 – 1.1.12 - 2012

1. Obiectivul proiectului:
Adaptarea tehnologiilor de cultura a plantelor si de cresterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbarilor climatice.
Obiectivul specific: Metode de inventariere, monitorizare, protectie, ameliorare si utilizare durabila a resurselor naturale ale agroecosistemelor (sol, apa, clima, resurse genetice vegetale si animale).


2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:
Identificarea de specii legumicole autohtone şi alohtone aclimatizate, tolerante la stresul hidro-termic provenite din areale de origine sau cultură, proxime arealului temperat continental excesiv. Ghiduri de bune practici agricole şi de mediu; tehnologii cadru de cultură.

3. Obiectivul fazei:
FAZA 2 - Studiul calităţilor (nutritive, organoleptice) si selectia materialului biologic din diverse zone ale tarii

FAZA 3 - Realizarea de material biologic prin crearea cultivarelor

4. Activităţi preconizate pentru atingerea obiectivului fazei 2

Nr.
crt
Parteneri/ acronim Activităţi
1 CO – SCDL IERNUT Activitatea 2.1. Studiul si selectia materialului biologic din zona
Transilvania
Activitatea 2.4. Elaborare documentatie de analiză tehnico-
economică
2 P1 – ICDLF VIDRA Activitatea 2.2. Studiul si selectia materialului biologic din
Muntenia si zona de sud
3 P2 – SCDL BACAU Activitatea 2.3. Studiul si selectia materialului biologic din zona
Moldovei
4 P3 – SCDL BUZAU Activitatea 2.3. Studiul si selectia materialului biologic din zona
Munteniei

4. Activităţi preconizate pentru atingerea obiectivului fazei: 3

Nr.
crt
Parteneri/ acronim Activităţi
1 CO – SCDL IERNUT Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase (zona Transilvaniei).
2 P1 – ICDLF VIDRA Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase (zona de sud).
3 P2 – SCDL BACAU Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase. Studiul si selectia materialului biologic din zona Moldovei.
4 P3 – SCDL BUZAU Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase. Studiul si selectia materialului biologic din zona Munteniei.

Obiective: 1.1.12/ADER/Faza 2 - 2012

Obiectivele proiectului: Adaptarea tehnologiilor de cultura a plantelor si de cresterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbarilor climatice.

Obiectivele Fazei 2:

CO – SCDL IERNUT
Activitatea 2.1. Studiul si selectia materialului biologic din zona Transilvania
Activitatea 2.4. Elaborare documentatie de analiză tehnico-economică

P1 – ICDLF VIDRA
Activitatea 2.2. Studiul si selectia materialului biologic din Muntenia si zona de sud

P2 – SCDL BACAU
Activitatea 2.3. Studiul si selectia materialului biologic din zona Moldovei

P3 – SCDL BUZAU
Activitatea 2.3. Studiul si selectia materialului biologic din zona Munteniei

Obiective: 1.1.12/ADER/Faza 3 - 2012

Obiectivele proiectului: Adaptarea tehnologiilor de cultura a plantelor si de cresterea animalelor pentru diminuarea efectelor schimbarilor climatice.

Obiectivele Fazei 3:


CO – SCDL IERNUT
Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase (zona Transilvaniei).

P1 – ICDLF VIDRA
Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase (zona de sud).

P2 – SCDL BACAU
Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase. Studiul si selectia materialului biologic din zona Moldovei.

P3 – SCDL BUZAU
Activitatea 3.1. Crearea cultivarelor, realizarea de material biologic initial in vederea ameliorarii si crearii de cultivare valoroase. Studiul si selectia materialului biologic din zona Munteniei.

Rezultate scontate a se obtine:

CO – SCDL IERNUT - crearea de cultivaruri valoroase la speciile: leurdă, hrean, revent, ceapa ciorii;

P1 – ICDLF VIDRA - crearea de cultivaruri valoroase la specia hrean, revent;

P2 – SCDL BACAU - crearea de cultivaruri valoroase la speciile: leurdă, hrean, revent,scorţoneră;

P3 – SCDL BUZAU - crearea de cultivaruri valoroase la speciile: hrean, revent.

Rezultatele obtinute:

CO – SCDL IERNUT - s-au înfiinţat câmpuri experi-mentale cu: leurdă, hrean, revent, ceapa ciorii;

P1 – ICDLF VIDRA - s-au înfiinţat câmpuri experimentale cu hrean, revent;

P2 – SCDL BACAU - s-au înfiinţat câmpuri experi-mentale cu: leurdă, hrean, revent, scorţoneră;

P3 – SCDL BUZAU - s-au înfiinţat câmpuri experimentale cu hrean, revent.

Concluzii: 1.1.12/ADER/2012

  • au fost identificate genotipurile existente din arealele legumicole din zonele stabilite;
  • s-a realizat materialul biologic iniţial în vederea ameliorării si creării de cultivare valoroase;
  • activitătile etapei II si III din anul 2012, au fost realizate în întregime.