SCDL Iernut
english version Emglish version






     Proiecte de cercetare > Proiect CEEX 32 - 2006   home pageproduseharta site



PROIECT CEEX 32-2006
"Ameliorarea şi asigurarea seminţei de bază, crearea de noi soiuri precum şi metode ecotehnice de protecţie integrată la specii legumicole din podişul Transilvaniei"

I. Prezentarea produsului, tehnologiei sau serviciului rezultat al proiectului

Perioada de desfasurare: 01.08.2006-15.09.2008

Cercetarile efectuate în perioada de derulare a proiectului au vizat realizarea unui material biologic (samânta si material saditor) din verigi superioare, crearea de noi soiuri cât si tehnologii de combatere integrata a daunatorilor din speciile de legume:

  • varza de toamna
  • ceapa rosie
  • castraveti tip cornison
  • fasole de gradina

Studiile s-au efectuat în conditii diferite de mediu atât în zona Transilvaniei la S.C.D.L. Iernut cât si în sudul tarii la I.C.D.L.F. Vidra.

În cadrul experientelor efectuate pe schema selectiei conservative s-au supus la omologare acele soiuri care au prezentat caractere deosebite fata de soiurile martor. Astfel sunt date la omologat soiurile:

  • ceapa rosie – L – CHIB
  • varza de toamna – L – POIANA
  • fasole urcatoare – L- MAD

Pentru mentinerea structurii genetice la speciile de: ardei lung- soiul Oranj, gulie - soiul Albastru de Iernut, ridiche de vara – Rosie de Iernut, pastârnac – soiul Alb lung, s-au realizat câmpurile de selectie prin schema de selectie conservativa specifica fiecarui soi, s-au obtinut seminte din categorii biologice superioare.

Unul dintre obiectivele proiectului fiind si acela de protejare a consumatorilor de legume proaspete, protejarea mediului. Au fost studiate în derularea proiectului reducerea semnificativa a cantitatilor de pesticide în combaterea daunatorilor din culturile de varza, ceapa.

Au fost testati feromoni si analogi de feromoni eterici, care au condus la obtinerea unor noi tehnologii de combatere integrata în protectia plantelor.

Biotehnica folosita în protectia culturilor de varza si ceapa are urmatoarele caracteristici:

  • este nepoluanta
  • contribuie la reducerea cantitatii de chimicale toxice în câmp
  • nu afecteaza biocenoza fiind specifica si selectiva
  • nu produce obisnuinta „nu apare rezistenta” (cum se întâmpla cu insecticidele)
  • are costuri mai reduse
  • legumele nu au încarcatura toxica si implicit nu este afectata sanatatea consumatorilor.

 

II. Modul de atribuire si exploatare de catre parteneri a drepturilor de proprietate (intelectuala, de productie, difuzare, comercializare, etc.) asupra rezultatelor proiectului

Rezultatele cercetarii fiind obtinerea de noi soiuri de legume mai valoroase (varza de toamna – linia Poiana, ceapa rosie – linia De Chibed, castraveti - Premier, fasole – L - Madaraseni), obtinerea de samânta de calitate superioara, obtinerea de legume proaspete de calitate superioara, se poate concluziona ca avem ca beneficiari ai rezultatelor agenti economici, persoane fizice care produc si comercializeaza atât legume proaspete cât si samânta de legume.

Director de proiect:

drd.ing. MINERVA HEITZ

Parteneri proiect:

  1. USAMV Cluj-Napoca
    Prin parteneriatul cu USAMV Cluj-Napoca s-a creat o colaborare intelectuala, Facultatea de Horticultura care participa la experimentari si asigura loturile demonstrative pentru studenti, se implica în atragerea tinerilor absolventi în realizarea proiectului si diseminarea rezultatelor.

  2. UBB-ICCRR Cluj-Napoca
    O unitate de cercetare în chimie ICCRR “Raluca Ripan” din Cluj-Napoca, care asigura materialele necesare testarii metodelor de protectie integrata a plantelor – feromoni si analogi de feromoni, respectiv capcane cu momeli feromonale pentru monitorizarea unor daunatori si dispenserii cu analogi eterici pentru dezorientare – asigura promovarea rezultatelor cercetarii.

  3. ICDLF VIDRA

  4. Firma S.C. HORTPRODIMPEX S.R.L. Tîrgu-Mures, care este si cofinantator al acestui proiect.

Obiectivele proiectului:

  • realizarea de material biologic de baza in cadrul selectiei conservative la speciile de legume (pastarnac, ridiche, varza, ceapa, ardei lung, gulie, fasole urcatoare, castravete tip cornison)
  • crearea de cultivare noi de legume competitive pe plan national si international
  • combaterea integrata a daunatorilor din culturile de varzoase si bulboase

Domenii de utilizare:

AGRICULTURA – LEGUMICULTURA

Beneficiari:

Agenti economici si persoane fizice care produc si comercializeaza legume proaspete si samanta de legume

Date tehnice:

Linii in curs de omologare:

  • varza de toamna
       - POIANA
       - VIDRA 4
  • ceapa rosie - DE CHIBED
  • fasole de gradina - MADARASENI
  • castravete tip cornison - PREMIER

download poster proiect (1.2 Mb)




  • seminte de legume de camp
  • legume proaspete de sere si de camp
  • conserve din legume si ciuperci
  • asistenta tehnica de specialitate la cerere



  • ADER 2020
    P.S.: 1.1.12 – ETAPA I - 2011

    Diversificarea  sortimentului  legumicol  prin introducerea în cultura a unor specii mai putin cultivate (Rheum rhabarbarum –revent),  din  diverse  zone  ale  lumii  (Tragopogon  porrifolius – scortonera), din flora spontana (Allium ursinum – leurda, Armoracia rusticana – hrean, Ornithogalum umbelatum – ceapa ciorii), tolerante la stresul termo-hidric (mai multe)
  • PN II 2007
    Biotehnici de protectie a culturilor de legume utilizand produse ecomonale (mai multe)
  • CEEX 2006
    Ameliorarea si asigurarea semintei de baza, crearea de noi soiuri, precum si metode ecotehnice de protectie integrata la specii legumicole din Podisul Transilvaniei (mai multe)
  • PS 2006
    Solutii tehnologice privind procesarea productiei agricole la nivelul fermei (detalii)
  • PS2006
    Managementul producerii materialului biologic din categoria de baza la legume si flori de camp pt extinderea in cultura a celor mai competitive soiuri si hibrizi (mai multe)
  • Biotech 2006
    Biotehnici neconventionale de combatere a gandacului de colorado (Leptinotarsa Decemlineata) (mai multe)