SCDL Iernut
english version Emglish version






     Proiecte de cercetare > Proiect sectorial 2006 (#347)  home pageproduseharta site



PROIECT SECTORIAL
Contract de finantare 347/18.12. 2006 5.1.3.
"Soluţii tehnologice privind procesarea producţiei agricole la nivelul fermei"

  1. Statiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicola Iernut – conducator de proiect
  2. Universitatea de Stiinţe Agricole şi Medicină Veterinară USAMV Bucureşti – partener 1 – Contractor asociat
  3. Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Industrializarea Si Marketingul Produselor Horticole – HORTING Bucuresti – partener 2 – Contractor asociat
  4. Institutul de Bioresurse Alimentare – IBA - Bucureşti – partener 3 – Contractor asociat

Scopul proiectului

Procesarea locală a produselor agro-alimentare la nivelul fermei în unităţi de medie capacitate

Obiective

Probleme propuse spre rezolvare legate de situaţia actuală a domeniului proiectului: Elaborarea unor solutii noi privitoare la producerea si procesarea unor legume : tomate, castraveti, ardei si rădăcinoase Realizarea unor obiective de investitii : linii tehnologice pentru procesarea legumelor, care să corespundă normelor europene Coagularea în zona Transilvaniei a unui centru de informare – diseminare a noilor solutii privind productia si procesarea legumelor

 

ETAPE si ACTIVITATI

Activităţile prevăzute a se desfăşura în cadrul proiectului:

Etapa 1
  • se vor studia aspecte legislative nationale si europene în domeniul producerii si procesării legumelor
  • se va incepe pregatirea spatiilor de procesare conform normelor Uniunii Europene
  • Etapa 2

  • se vor elabora solutii noi de procesare a tomatelor si castravetilor
  • se vor experimenta solutii propuse
  • se va demonstra functionalitatea si utilitatea solutiei propuse pentru tomate si castraveti prin acordarea asistenţei tehnice beneficiarilor în cadrul unui workshop
  • se va edita o broşură

  • Etapa 3

  • se va elabora documentatie de analiză tehnico-economică
  • se va elabora documentatie tehnică pentru instalatiile de procesare tomate si castraveti
  • se va realiza instalatia (fluxul tehnologic) de procesare tomate si castraveti
  • Etapa 4

  • se vor elabora solutii noi pentru procesare ardei si rădăcinoase
  • se vor experimenta solutii noi prezentarea si demonstrarea functionalitatii si utilitatii solutiei propuse pentru ardei si rădăcinoase si asistenţă tehnică acordată beneficiarilor - ferme legumicole din Transilvania - masă rotundă

  • Etapa 5

  • Elaborare documentatie de analiză tehnico-economică pentru tehnologia de procesare ardei si rădăcinoase
  • Elaborare documentatie tehnică pentru instalatiile de procesare ardei si rădăcinoase
  • Realizarea instalatiei de procesare ardei si rădăcinoase
  • Obiectivele programului urmarite in proiect

    Prin realizarea instalatiilor – fluxurilor tehnologice - de procesare a tomatelor, castravetilor, ardeilor si rădăcinoaselor, la nivelul cerintelor UE se vor atinge obiectivele 5 si 5.1 si anume: valorificare complexă a resurselor agricole şi conexe în scopul realizării produselor destinate alimentaţiei umane reconsiderarea, adaptarea şi promovarea tehnologiilor şi a produselor alimentare naţionale în scopul satisfacerii cerinţelor securităţii alimentare.




    • seminte de legume de camp
    • legume proaspete de sere si de camp
    • conserve din legume si ciuperci
    • asistenta tehnica de specialitate la cerere



    • ADER 2020
      P.S.: 1.1.12 – ETAPA I - 2011

      Diversificarea  sortimentului  legumicol  prin introducerea în cultura a unor specii mai putin cultivate (Rheum rhabarbarum –revent),  din  diverse  zone  ale  lumii  (Tragopogon  porrifolius – scortonera), din flora spontana (Allium ursinum – leurda, Armoracia rusticana – hrean, Ornithogalum umbelatum – ceapa ciorii), tolerante la stresul termo-hidric (mai multe)
    • PN II 2007
      Biotehnici de protectie a culturilor de legume utilizand produse ecomonale (mai multe)
    • CEEX 2006
      Ameliorarea si asigurarea semintei de baza, crearea de noi soiuri, precum si metode ecotehnice de protectie integrata la specii legumicole din Podisul Transilvaniei (mai multe)
    • PS 2006
      Solutii tehnologice privind procesarea productiei agricole la nivelul fermei (detalii)
    • PS2006
      Managementul producerii materialului biologic din categoria de baza la legume si flori de camp pt extinderea in cultura a celor mai competitive soiuri si hibrizi (mai multe)
    • Biotech 2006
      Biotehnici neconventionale de combatere a gandacului de colorado (Leptinotarsa Decemlineata) (mai multe)