Menţinerea integrităţii genetice a soiurilor şi hibrizilor de legume, asigurarea de sămânţă din verigi superioare (prebază şi bază) şi crearea de noi cultivare
Durata proiectului: 2015-2018
Sursa de finantare: Planul sectorial 2015 – MADR Bucureşti - ADER 3.2.6
Obiectivele proiectului:
- Realizarea de material biologic din categorii superioare în cadrul selecţiei conservative la speciile de legume, ceapă, păstârnac, varză, gulie, ridichi şi fasole.
- Menţinerea colecţiei de germoplasmă la speciile de legume, vărzoase, bulboase, rădăcinoase şi păstăioase.
- Asigurarea seminţei de bază din cultivarele ce fac obiectul acestui proiect, la nivelul cererii pe piaţă.
- Omologări de soiuri.
Rezultate obtinute:
Au fost create noi soiuri cu calități deosebite provenite, din populatii locale, în vederea diversificarii sortimentelor de fasole, varză, ceapă, usturoi și păstârnac .
- Fasole (soiul: Alina, Madaraseni, Grasa de Iernut, Lechinta, Salvica, Viola, L-Eugeny, L-Edith, L-Lora, L-Deea, L-Denise, L-Elena).
- Varză(linia: L-Poienița, L-Covasna, L-Niraj, L-Mureș)
- Ceapă(soiul: Arieșana, Roșie de Arieș, Chibed)
- Usturoi (linia: L-Mașca)
- Păstârnac (soiul: Alb lung și linia: L-Lăscud)
Au fost elaborate tehnologii la speciile de: fasole urcătoare, varză de toamnă, ceapă roșie, usturoi, păstârnac.
|
|