Crearea de noi soiuri, asigurarea seminţei de bază la speciile şi soiurile de legume din Podişul Transilvaniei şi protecţia integrată a culturilor
Durata proiectului: 2019-2022
Sursa de finantare: Planul sectorial – MADR Bucureşti - ADER 7.2.4
Obiectivele proiectului:
- Realizarea unui material biologic din categorii superioare în cadrul selecţiei conservative la speciile de legume: varză, gulie, ceapă, usturoi păstârnac ,ridichi, fasole;
- Menținerea colecţiei de germoplasmă la speciile de legume, vărzoase, bulboase, rădăcinoase şi păstăioase;
- Asigurarea seminţei de bază din cultivarele ce fac obiectul acestui proiect, la nivelul cererii pe piaţă;
- Înaintarea spre verificare în rețeaua ISTIS, Institutul de Stat pentru Testarea și Înregistrarea Soiurilor, a cultivaruri de legume: usturoi, fasole, varză;
- Realizarea unor studii, analize în ceea ce privește calitatea soiurilor de legume cele mai valoroase omologate şi în curs de omologare.
Rezultate obtinute:
În cadrul proiectului s-au obținut noi cultivaruri de legume, concomitent cu realizarea de material biologic din categorii superioare, în cadrul selecţiei conservative la speciile de legume: ceapă, usturoi, păstârnac, varză, gulie, ridichi, fasole.
S-au înaintat și înregistrat spre verificare la ISTIS noi soiuri de usturoi și fasole.
Elaborarea unor tehnologii specifice de cultură prin implementarea de soluţii tehnici moderne;
Realizarea unor broșuri cu prezentarea rezultatelor obținute:
- CULTURA LEGUMELOR ÎN TRANSILVANIA LEGUME ROMÂNEȘTI CREATE ȘI MENȚINUTE DE SCDL IERNUT
- CULTURA LEGUMELOR ÎN TRANSILVANIA PARTICULARITĂȚI TEHNOLOGICE ALE PRODUCERII LEGUMELOR ÎN PODIȘUL TRANSILVANIEI
In curs de omologare: fasole pitica: L-Lora; loboda: L-Ana ; hrean: L-Lăscud ; usturoi: L-Elena ; ceapa alba: L-Diana.
|
|