

ADER 6.3.18- CERCETĂRI PRIVIND PERFECȚIONAREA UNOR TEHNICI NOI DE CULTURĂ A LEGUMELOR (CEAPĂ, USTUROI, VARZĂ, FASOLE), ÎN SISTEM CONVENȚIONAL ŞI ECOLOGIC
Durata proiectului: 2023-2026
OBIECTIVUL GENERAL: 6: Dezvoltarea de noi produse, practici, procese şi tehnologii integrate producției horticole
OBIECTIVUL SPECIFIC: 6.3: Modernizarea tehnologiilor de înmulțire și de cultură a plantelor horticole pentru utilizarea cu maximă eficiență a resurselor naturale și antropice, diminuarea impactului negativ al schimbărilor climatice și îmbunătățirea protecției mediului înconjurător
Rezumatul proiectului: Proiectul îşi propune introducerea în cadrul tehnologiilor clasice de cultură a legumelor, a unor secvenţe tehnologice bazate pe utilizarea unor produse şi soluţii inovative care să permită dezvoltarea unor sisteme durabile de cultură a legumelor. Aceste soluţii se referă la introducerea sistemului de întreţinere a solului prin mulcire, utilizarea cu preponderenţă a composturilor şi bioposturilor în fertilizarea plantelor legumicole (tomate, castraveţi, fasole) şi a unor îngrăşăminte foliare de ultimă generaţie cu rol activ în stimularea sistemului natural de apărare a plantelor la atacul bolilor şi dăunătorilor. Secvenţele tehnologice inovative vor contribui la menţinerea biodiversităţii funcţionale a ecosistemului legumicol , prin încadrarea impactului antropic în capacitatea de rezilienţă a acestuia. Ele vor contribui de asemenea, la creşterea eficienţei economice prin reducerea unor imputuri costisitoare şi totodată vor asigura o calitate ridicată a producţiei de legume. De asemenea se vor elabora noi secvenţe tehnologice, de stabilire a noilor strategii de prevenire şi combatere a agenţilor de dăunare la ceapă, usturoi, varza şi fasole şi secvenţe tehnologice moderne la speciile: ceapă,usturoi,varză, fasole, tomate şi castraveţi
Rezultate scontate:
-Secvenţe tehnologice modernizate pentru controlul simultan al agenţilor patogeni şi dăunătorilor, cu impact minim asupra mediului înconjurător, la speciile: ceapă, usturoi, varză şi fasole;
-Optimizarea schemelor de tratamente fitosanitare prin introducerea unor produse fitosanitare de ultimă generaţie şi complexarea cu aplicarea de îngrăşăminte foliare ce conţin microelemente şi substanţe bioactive cu rol de stimulare a sistemelor naturale de apărare a plantelor împotriva bolilor şi dăunătorilor;
-Secvenţe tehnologice de întreţinere a solului bazate pe mulcire;
Secvenţe tehnologice de fertilizare bazate pe utilizarea composturilor şi bioposturilor;
-Indicatori ai dezvoltării durabile bazați pe soluţiile tehnologice optimizate aplicabili la nivel de fermă legumicolă;
-Creşterea eficientei economice a tehnologiilor de cultură prin reducerea utilizării unor produse de sinteză costisitoare şi poluante.
Modul de aplicare al rezultatelor.
-Transferul soluţiilor tehnologice optimizate către societăţile comerciale şi micii producători legumicoli;
-Diseminarea rezultatelor prin organizarea de wokshopuri cu tematică în domeniul legumiculturii durabile, vizite în campuri experimentale, participarea la manifestări ştintifice
-Transferul tehnologiilor noi şi a secvenţelor tehnologice moderne către fermieri;
-Broşuri cu recomandări tehnice diferenţiate pe secvenţele tehnologice inovative.
|